Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

Technoimpex

Technoimpex történelem

Az 1950. évi 32.sz. tvr. értelmében megalakult TECHNOIMPEX Magyar Gépipari Külkereskedelmi Vállalat alapítását a N.T. 420/21/1950.sz. alatt rendelte el. A NIKEX-ből kivált vállalat évtizedeken át meghatározó piactényezőként bonyolította gépipari termékek export-importját.

A Technoimpex Magyar Gépipari Külkereskedelmi Vállalat kereskedelmi tevékenységének folytatására az 1988. december 28-án megtartott alakuló közgyűlésen 24 magyar vállalat részvételével megalapította a Technoimpex Kereskedelmi Részvénytársaságot. A vállalat 1989-ben történt szétválása után állami és privatizált gazdálkodó egységként tevékenykedett. A vagyoni szétválást dokumentáló jegyzőkönyvvel rendelkezünk.
Az alapítás elsődleges célja, hogy a változott környezettel lépést tartó, korszerű kereskedelmi vállalat kezdje meg tevékenységét. Az rt. 1.9 Mrd Ft összegű alaptőkéjéből a Technoimpex Magyar Külkereskedelmi Vállalat tőkerészesedési aránya 71,4% volt. 1990-ben került sor először külföldi részvényesek bevonására.
Az rt. működését 1989. január l-jével kezdte meg.
Tárgya export-import ügyletek megkötése és bonyolítása a következő főbb cikkcsoportokban: szerszámgépek, elektromos gépek és szerelvények, kábelgépek, mezőgazdasági gépek, vegyes szakipari gépek és erőgépek.
A részvénytársaságnál a hagyományos kereskedelmi tevékenység mellett alkalmazott fővállalkozás hosszú múltra tekintett vissza. Az első jelentősebb üzleteket még a hetvenes évek végén kötötte a vállalat bizományosi konstrukcióban. Ezek közül kiemelhető a nigériai iskolaépítési programban való részvétel, továbbá az iraki oktatási központok létrehozására kötött szerződések.
A vállalkozási export az 1980-as években is folytatódott, s ezek többsége az energetikai vállalkozások irányába tolódott el. Jelentős üzleti sikereket értek el az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában távvezeték és transzformátor alállomás építésében. A vállalkozási tevékenység folytatása megfelelő fővállalkozói tapasztalattal rendelkező szakembergárda kiépítését igényelte, ami lehetővé tette a 90-es évek elejére az önálló fővállalkozóként való fellépést.
Az 1990-es évek vállalkozási üzleteinél a társaság már saját nevében vállalkozott, vagy mint az adott ügyletre létrehozott konzorciumok vezetője szerepelt. Ezen üzletek közül említésre méltó a kuvaiti olajkutak oltására szervezett vállalkozás, a tunéziai kútfúrások, valamint a kuvaiti Víz-és Energiaügyi Minisztériummal (MEW) 1992. decemberében aláírt három transzformátor alállomás építésére vonatkozó szerződés. A fővállalkozási tevékenységet a több millió forintos finanszírozási igény miatt a részvénytársaság keretein belül tovább már nem folytathatták. A kuvaiti transzformátor alállomások építésének befejezése után a fővállalkozási üzletágat megszüntették.
Ugyanígy lezárult a lehetőség a kezdetben sikeres üzleti megoldásokat biztosító kontingentált vállalkozási exportbonyolítások előtt is. A kontingentált vállalkozási export munkaerő exportot jelentett és kizárólag Németország felé irányult. A kontingentált jelleget a Németország és Magyarország között fennálló államközi megállapodásban rögzítették, hogy nem vendégmunkásként, évente vállalkozási szerződés keretében, maximálisan hány magyar szakember dolgozhat kint.
A kontingentált vállalkozási exportban 1994. január 1-je óta mind külkereskedelmi, mind szakmai kivitelezői oldalon csak ú.n. minősített cégek vehettek részt. A társaság bizományosi konstrukcióban 1989 óta látta ezt el ezt a tevékenységet, amelyet mind Magyarországon, mind Németországban számos engedélyhez kötötték. Továbbá az adó-és mérlegköteles előírások miatt állandó helyszíni jelenlétet igényelt, s emiatt telephely (Niederlassung) kialakítását is megkövetelte. A vállalkozási export 1996-ban már szűk számú belföldi megbízói, ill. külföldi rendelői kört takart.
Az üzleti lehetőségek csökkenése hozzájárult a társaság 1996-ban megkezdődött felszámolásához.

historyTechnoimpex történelem

Az 1950. évi 32.sz. tvr. értelmében megalakult TECHNOIMPEX Magyar Gépipari Külkereskedelmi Vállalat alapítását a N.T. 420/21/1950.sz. alatt rendelte el. A NIKEX-ből kivált vállalat évtizedeken át meghatározó piactényezőként bonyolította gépipari termékek export-importját.

tovább >>

 

Customer-Support Banner

Telefon: +36 1 288-0080
Fax: +36 1 288-0081

email-icon

Impex Group csoport tagjai

 • mineralimpex
 • technoimpex
 • chemolimpex
 • metalimpex
 • metrimpex
 • monimpex
 • globimpex
 • artex
 • ferunion
 • lignimpex
 • mineralimpex
 • terimpex

Hungary

Látogatók

241410
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
Összesen
20
26
46
1126
241410

Server Time: 2024-07-23 03:30:04

Member of Impex Group

impexgroup-logo-white-bg

Hírlevél

United Kingdom gambling site click here